Hvem oppfant fotball?


Det vakre spillet. Barn over hele verden, fra favelaene i Rio til de støvete landsbyene i Afrika, spiller fotball religiøst. Champions League-finalen i 2013 trakk en whooping 360 millioner seere mens en forbløffende 1 milliard mennesker så VM-finalen i 2014 .

Det er klart at fotball er et globalt fenomen og vil sannsynligvis bare bli større og større ettersom internett og sosiale medier gjør det enklere for folk på forskjellige sider av verden å se kamper.

Så hvem oppfant fotball? Det vanlige synet er at fotball ble oppfunnet i England, og kom i fore på 1800-tallet. Det er imidlertid påstander om at det var den skotske som oppfant fotball som vi kjenner det, samt kineserne også tro at de spilte en integrert rolle i fødselen av spillet.

Antikken

Noen har hevdet at fotball dateres tilbake til så langt som 2500 B.C. med grekerne, egypterne, kineserne og romerne alle har spilt et spill som involverer en ball og føtter.

Av disse gamle spillene er det mest relevante for fotball i sin moderne inkarnasjon et kinesisk spill kalt Tsu-Chu som betyr “sparker ballen”, med poster som dateres tilbake til Han-dynastiet, 206 f.C.Kr. – 220 e.Kr.

Spillet involverte å sparke en liten lærball inn i et nett spent mellom to bambusstenger. Bruk av hånden var tillatt, men foten og andre deler av kroppen var tillatt. Det var en avgjørende forskjell: i Tsu-Chu hang målet omtrent 10 meter fra målet. Japanerne, indianerne og urfolks australierne spilte alle spill som sentrert på føttene også.

Englands storied historie

Det som ikke er i tvil er Englands enorme innflytelse på spredningen av fotball, og faktisk mange andre populære idretter som tennis og cricket.

Rundt 800-tallet var da folk i England begynte å sparke rundt en grisblære i landsbyer. Myndighetene så det som en plage, og i 1314 ble det utstedt et dekret, og bannlyste spillet på grunn av sin “store støy i byen”.

Faktisk beordret Henrik VIII byggingen av sitt eget par fotballsko og var kanskje Englands første fotball gutt med sin tunge drikking og womanising. På dette tidspunktet var fotball voldelig og uorganisert og langt fra det ballettiske spillet vi ser på i dag.

Folkefotball

Folkefotball begynte i England på 1700- og 1800-tallet og spredte seg til andre land som Frankrike. Det ble spilt av et stort antall mennesker og målene var så mye som tre miles fra hverandre.

Hensikten med spillet var å kjøre en ball, vanligvis en grisblære, til et mål, og kunne bli sparket, kastet eller båret. Ikke overraskende var spillet ekstremt voldelig og å sparke en motspiller i leggen var en legitim taktikk – uansett hvor langt fra ballen de var.

Men etter hvert som Storbritannia ble stadig mer industrialisert og kapitalistisk folkefotball ble mindre populært, da folk flyttet inn i urbane områder.

Comments are closed.