Folkefotball moderniserer


Det var i de offentlige skolene i England at fotball begynte å modernisere. Hendene var fortsatt tillatt, men målvakter og taktikk ble introdusert og høye taklinger ble forbudt. Plassbegrensninger ble også utviklet.

Fotballklubber dukket opp på 1800-tallet, men noen inkarnasjoner av spillet lignet fortsatt rugby mer enn moderne fotball. Skolene begynte å spille mot hverandre, men voldelig “skinner” ble bare mislikt da spilleren ble holdt.

Opprettelsen av FA

Fotballforbundet (FA) ble dannet 26. De ønsket å bringe sammen de ulike kodene og systemene som brukes over hele landet, og håndtering av ballen, shin-kicking og tripping var alle forbudt.

Flere klubber sluttet seg til FA til tallet nådde 128 innen 1887. I 1872 ble den første FA-cupkampen spilt, og av 1870-tallet fikk spillerne betalt av sine klubber. English Football League ble dannet i 1888 av daværende Villa-direktør William McGregor.

Skotsk innflytelse

Noen i Skottland hevder at det faktisk var den skotske som formet fotball slik vi kjenner den i dag. Unge menn fra Perthshire og det skotske høylandet samlet seg i Queen’s Park i Glasgow i 1867. De fikk en kopi av FA og modifisert, introdusere en subtil blanding av pasninger og dribling som kontrasterte med Englands mer brutale “heads down” tilnærming.

Skottene var mindre enn sin engelske motpart og så utviklet passering som en måte å omgå problemet med deres reduserte vekst. Hvorvidt denne introduksjonen av et nytt element i spillet kan hevdes som å oppfinne fotball er opp til debatt.

Fotball går global

Fotball begynte å spre seg raskt til andre deler av verden: Nederland og Danmark i 1889, Argentina i 1893, Chile i 1895, Sveits og Belgia i 1895, Italia i 1898, og mange andre steder.

Det internasjonale forbundet med fotball (FIFA) ble dannet i Paris i 1904 med syv medlemmer. I 1930 ble det første FIFA World Cup arrangert i Uruguay. Resten, som de sier, var historie.

Comments are closed.