Norske fotballkonkurranser


I Norge er Tippeligaen og NM de største fotballkonkurransene. Tippeligaen består av seksten lag som spiller mot alle de andre lagene i løpet av sesongen. Det spilles to kamper mot hvert motstanderlag, en hjemmekamp og en bortekamp. På den måten får begge lag fordelen av hjemmebane under et av møtene. Tippeligaen har fått navnet sitt etter Norsk Tipping.

Statusen for Tippeligaen gjøres ikke opp før på slutten av sesongen. Da rykker de to dårligste lagene ned i førstedivisjon, mens to lag fra førstedivisjon rykker opp til Tippeligaen. Slik sikrer man at det alltid er de beste lagene som spiller i Tippeligaen. Det tredje dårligste laget må spille kvalifisering for retten til å spille i Tippeligaen neste sesong.

Kvinnenes øverste divisjon heter Toppserien. Den spilles etter det samme prinsippet som mennenes liga, ved at de to dårligste lagene rykker ned etter sesongen, og nye lag kommer opp i stedet.

NM i fotball spilles på tvers av divisjonene, og denne konkurransen spilles etter utslagsprinsippet, der de tapende lagene går ut etter hvert, til det bare står igjen to lag som spiller cupfinalen. Det spilles NM hvert år, både for menn og kvinner. I de første NM-rundene kan kjente topplag møte ukjente lag ute i distriktene, og dette er ofte svært populære kamper blant publikum. Innbyggere langt fra storbyene kan se de kjente stjernene spille mot deres lokale fotball-lag. Ofte går topplagene enkelt videre fra de første rundene, men det hender at ukjente lag slår ut topplag, og går videre i cupen.

Cupfinalehelgen er det store høydepunktet for lagene som går videre. Både kvinnene og mennene spiller sine finaler samme helg. Kvinnene spiller først, deretter spiller mennene sin finale. Vinnerne at NM får kongepokalen, som henger høyt også blant klubber som har vunnet NM-tittelen før. Cupfinalehelgen er også en vinner blant publikum.

Comments are closed.